0

Gyógyítsd meg a hátadat a McKenzie terápiával!

Gyógyítsd meg a hátadat a McKenzie terápiával!

A hátfájdalom a mozgásszegény- és ülő életmód miatt egyfajta általános népbetegséggé vált a világon az elmúlt években, ezáltal minden második ember szenved kisebb vagy nagyobb mértékben a különféle típusú gerincfájdalmaktól. Ezek közül a leggyakoribb minden kétséget kizáróan a derékfájdalom, de a számítógép monitorát vagy az okostelefon kijelzőjét rendszeresen és hosszútávon bámulók körében évről-évre növekszik a nyaktájéki panaszok és fájdalmak gyakorisága is. Cikkünk forrásaként Grobarcsik Ágnes Mckenzie terapeuta és a Mckenzie intézet oldala szolgált.

Az efféle panaszok többsége rendszerint valamilyen jelentéktelen – pontosabban jelentéktelennek tűnő – hátfájdalommal, illetve gerinc közelében érzékelhető problémával kezdődik, majd a kiváltó hatás fennállásával egyre erősödik, lassacskán pedig elviselhetetlenné válik. Habár a kisebb gerincproblémák – amelyek például megerőltetésből is fakadhatnak – pihenéssel vagy kímélő életmóddal maguktól is elmúlnak, de amennyiben tüneteink nem enyhülnek három napon belül, akkor feltétlenül szükséges egy szakember segítsége, aki a megfelelő kezeléssel vagy mozgással képes hozzásegíteni minket a gyógyuláshoz. Miért költenénk azonban százezreket vagy milliókat arra, hogy rendszeresen eljárunk a drága kezelésekre, a kontrollvizsgálatokra és mindeközben még megvásároljuk magunknak a drága gyógyszereket is, ha van erre egy lényegesen olcsóbb és hatásosabb alternatíva is, amivel akár saját magunkat is meggyógyíthatjuk?

Ismerkedés a McKenzie terápiával

Amennyiben mi is elszántuk magunkat a gyógyulásra, és szimpatikus számunka az öngyógyítás gondolata, akkor itt az ideje megismerkedni a McKenzie módszerrel, amelyet Robin McKenzie, egy új-zélandi gyógytornász álmodott meg még az ötvenes években, ami mára egy világszerte ismert, sőt elismert terápiává nőtte ki magát. A kezelés segítségével szinte bármilyen gerinceredetű probléma, ezáltal az általános fájdalmak mellett a porckorongsérv is könnyedén kezelhető, illetve gyógyítható, sőt olyan elváltozások is visszafordíthatók vele, amelyek kapcsán a hagyományos orvostudomány már csak a műtéti eljárást látta megoldásnak.

A McKenzie módszer lényege, hogy első ízben egy szakirányú végzettséggel rendelkező terapeuta – avagy egy kiképzett gyógytornász – felméri az őt felkereső páciens állapotát. Ez rendszerint az általános kikérdezésen túl speciális vizsgálatokkal valósul meg, amelynek során az illető különféle testhelyzetekbe helyezkedik el, és ismételt mozgásformákat végez annak érdekében, hogy a szakember áttanulmányozhassa az egyes instabilitási problémákat, deformációkat és egyéb rendellenességeket. Egy szakképzett terapeuta ennyiből már képes arra, hogy összeállítson a beteg számára egy személyre szabott McKenzie kezelést, ami nem lesz más, mint néhány egyszerű, nem csak otthon, hanem akár a munkahelyen is elvégezhető mozdulatsor. A gyakorlatok a terapeuták révén sajátíthatók el, és alkalmazásuk gyakoriságával a betegek saját maguk tudják kontrollálni gyógyulásuk tempóját, valamint hatékonyságát. A gyógytornász – a speciális eseteket nem számolva – a legtöbbször tehát csak egyfajta mentorként van jelen a gyógyulási folyamatban, instrukciókat ad a páciens számára arra vonatkozólag, hogy miként érheti el a legkönnyebben a gyógyulást a speciálisan összeállított gyakorlatok révén, ami nem csak egy lényegesen olcsóbb, hanem hatásosabb eljárás is a gyógyulás kapcsán, mint a gyógyszerezés vagy a rendszeres kezelésekre járás.

Gyógyítsd meg a hátadat!

Habár a McKenzie terápia alkalmazásához elengedhetetlen egy szakképzett gyógytornász vigyázó tekintete és vizsgálata – hiszen rossz kezeléssel nagyobb kárt is tehetünk magunkban –, ellenben a témával kapcsolatban lehetőségünk nyílik bővebb ismeretek szerzésére is, ha beszerezzük Robin McKenzie: Gyógyítsd meg a hátadat! című könyvét, amelyet immáron 18 nyelvre fordítottak le, és világszerte több mint 4 millió példány fogyott el belőle. A könyv tökéletesen összefoglalja a McKenzie módszer lényegét, külön fejezetben tárgyalja a mechanikai eredetű fájdalmakat, illetve azok kiindulását, a deréktáji panaszok gyakori okait, a tartásokból fakadó problémákat, de a fizikai dolgozók legnagyobb örömére a helyes emelési technikáról is találunk benne értekezést. A könyv mindemellett hasznos tanácsokat ad a tartáskorrekció kapcsán, sőt komplett útmutatókat biztosít az egyes kezelésekre, illetve azok hatékonyságának növelésére vonatkozólag. A mű segítségével tehát tökéletes elméleti hátteret biztosíthatunk a gyakorlati kezelés mellé abban az esetben, ha elhatároztuk magunkat azzal kapcsolatban, hogy a McKenzie terápiával szeretnénk meggyógyulni.

Iktatva: Egészség, szépség

Írj most.

Küldés
MACIKA.hu
2011