0

A még mindig kedvenc pizza

A még mindig kedvenc pizza

Számtalanszor hallani a táplálkozás, az egészségtelen étkezés és az elhízás közötti szoros kapcsolatról, és nyilvánvaló, hogy a gyorséttermek kínálata, valamint a szénhidrátban gazdag ételek nem feltétlenül tartoznak a legegészségesebbek közé. Bár a vélemények ilyen szempontból megoszlanak, de tény, hogy szinte mindannyian szeretjük a pizzát. Természetesen különbségek mindig vannak, hiszen nem biztos, hogy az esténként kutyafuttában megrendelt pizzakiszállító cég által készített felveheti a versenyt az igazi olasszal, de a pizza kétségtelenül közkedvelt finomság. 

A teljes kiörlésű lisztből készült pizza tészta természetesen jóval egészségesebb, mint finomított társának felhasználása, ráadásul házilag történő elkészítésekor kedvünk szerint megbolondíthatjuk olajos magvakkal, melyek szintén jót tesznek az emésztésnek. A pizza szósz szempontjából a legjobb a friss paradicsomból készített mellett döntenünk, hiszen a mesterséges adalékanyagokkal, sóval és cukorral teli előre elkészített változat tényleg hozzájárulhat a felesleges kilók kialakulásához.

Hasonlóképp nem mindegy az sem, milyen feltéttel látjuk el a kész tésztát, vagy mely típusok mellett döntünk, amikor az étlapról választunk. A zsírban tocsogó kolbászos helyett célszerűbb a tengeri herkentyűket, vagy a csirkehúsos mellett döntenünk. Zöldségek szinte minden mennyiségben jöhetnek, de a sajtokkal érdemes vigyázni. A zsírosabb fajtákat is tartalmazó “többsajtos” változatok helyett a mozzarella mindig jó döntésnek bizonyul. 

A csípős fűszerek, paprikák köztudottan felpörgetik az anyagcserét, így ha kedveljük ezt az íz világot, érdemes ezekből is falatozni. A fűszerek fontosságára kár is felhívni a figyelmet, hiszen amellett, hogy nem hizlalnak, karakteres ízt kölcsönözhetünk velük akár a házilag készülő pizzának.

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011