0

A mulcsozás menete lépésről lépésre

A mulcsozás menete lépésről lépésre

A mulcsozás a mezőgazdaságban és háztartási méretekben is kiemelt jelentőséggel bír. Az igazi profik jól tudják, hogy a növények természetes táplálásának alapja a talajban lezajló élet. Ez befolyásolja a növények védelmét is. A mulcsozás tekintetében sokféle változattal találkozhatunk. Az un. komposzthagyó mélymulcs esetében a termőföldön, a talajon komposztálódik a szerves anyag. Ennek köszönhetően a talajtakarás is megvalósítható, sőt, a kiszáradástól, a tápanyagok kimosódásától is védenek a felhasznált alapanyagok.

Védelem a napi hőingadozással szemben

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a napi hőmérséklet-ingadozás kiegyenlítése minden évszakban kiemelt jelentőséggel bír. Nem szabad a talajnak átfagynia, így a benne zajló élet aktív marad. A klímaváltozás következtében a nyári aszály már nem ismeretlen jelenség, ezért érdemes erre is felkészülni, akár speciális mulcsozási technikával, amely bent tartja a nedvességet a talajban. A mulcsozáshoz persze a megfelelő eszköz is szükséges, amit mezőgazdasági körülmények között, nagy alapterületen lehet alkalmazni. A kalapácsos mulcsozó tipikusan ilyennek számít. A választáskor a traktorteljesítményt, a kalapácsok számát, a gép paramétereit mindenképp érdemes szem előtt tartani, de természetesen az árak sem elhanyagolhatóak a mai infláció közepette.

Mulcsozás otthon?

De mi a helyzet akkor, ha otthon szeretnénk gondoskodni a kert mulcsozásáról? A nedvességet átengedő talajtakaró fólia és a mulcs ilyenkor elengedhetetlenül fontosak, de azokra a bizonyos apró tüskékre is szükség van, melyek a talajtakarót a helyén tartják. A mulcsot a kertben leginkább esztétikai céllal használja a mai kor embere. A vörös színű megoldás kifejezetten népszerű, de a fenyőmulcs, a természetes színek olcsóbban elérhető változatai is nagy népszerűségnek örvendenek. Növények köré, virágoskertbe egyaránt megállják a helyüket a dekorációs célú mulcsok.

Készítsen mulcsot kerti zöldhulladékból!

Mivel áruk egyre magasabb lett az évekkel, így a házilag készített mulcs iránt mind többen érdeklődnek. Az ágaprító használatával a lemetszett ágakat lehet újrahasznosítani, s ezzel mulcsozhatjuk környezetünket. A talajvédő, a nedvességet megőrző tulajdonság így is érvényesül, így arra számíthat, hogy a mulcsozással karbantartott kertben a növények minden bizonnyal szebbek lesznek a következő tavaszi-nyári időszakban.

Iktatva: Kert
MACIKA.hu
2011