0

Ne mulassza el a gázkazán kötelező felülvizsgálatát!

Ne mulassza el a gázkazán kötelező felülvizsgálatát!

Bár a fűtési szezon még távol van, de arról semmiképpen nem szabad elfeledkeznie, hogy gázkazánját ellenőriztesse. A jogszabályi előírás alapján a modernebb gázkazánok is felülvizsgálatra szorulnak, s ezt mielőbb javasolt elvégeztetni. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, hogy valamely része nem  felel meg az előírásoknak, akkor azt üzemen kívül köteles helyezni, s a jövőben a tulajdonos – természetesen az illetékes szolgáltató engedélyével – orvosolhatja a problémát.

De kit is keressen, ha még nem végeztette el a feladatot? Fontos, hogy csak olyan személy minősítheti a berendezés működését, aki műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkezik. Az illetékes jegyzőkönyvet készít a vizsgálatról, s mindezt természetesen nem ingyen. Mivel a jogszabályi háttéranyagban a költségekről nem esik szó, így gyakorlatilag szerelőtől függő, hogy mennyire mélyen kell majd pénztárcájába nyúlnia.

Mint már megszokhattuk, a kiszállási díj mindenképpen terheli majd, s ha javítanivaló akad, az csak további költségeket jelent. Így a kötelező vizsgálat akár több ezer forintra is rúghat attól függően, talál-e a szakember problémát, és mennyiből tudja azt kijavítani.

Annak ellenére, hogy plusz kiadást jelent a feladat, mindenképpen érdemes odafigyelnie rá a későbbi gondok, és jóval nagyobb költségek elkerülése végett. Vidéken némileg olcsóbban dolgoznak a szakemberek, s természetesen az sem mindegy, hogy milyen régen került üzembe helyezésre a gázkazán.

Iktatva: Ingatlan
MACIKA.hu
2011