0

Porszívó teljesítmény szabályzó az EU-ban

Porszívó teljesítmény szabályzó az EU-ban

Az elektronikai cikkek piacán új szabályozásra lesz érdemes odafigyelni a jövőben, ugyanis szeptember 1-től csak 1600 W alatti teljesítményű porszívót lehet értékesíteni az EU-ban – erősítette meg a márkás gépekre szakosodott LUX-PARTS Kft . Az előírás szeptember elseje után gyártott készülékekre érvényes , az előtte készültekre nem.

Nem csak az 1600 W teljesítmény szerepel azonban a szabályozásban, hanem az éves fogyasztás sem lehet több, mint 62 kilowattóra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a cél egyértelműen az energiafogyasztás csökkentése, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közelmúltban drasztikus mértékben növekedett a porszívók által felhasznált energiamennyiség.

Mosógépek, tévék, vagy hűtők esetében már megszokhattuk az energiacimke használatát, de a jövőben ezt a porszívók esetében is megtaláljuk majd, így a választásnál szem előtt tartható lesz a fogyasztás mellett több egyéb jellemző is. A legjobbnak az A energiaosztály számít majd e készülékek esetében is, de információt kaphatunk arról is, hogy milyen padlótípushoz használható a választani kívánt porszívó, valamint milyen tisztítási hatékonyság érhető el vele.

Allergiások szempontjából biztosan nem mindegy, hogy mennyi port bocsát ki a készülék. Az energiacimkén erről is tájékoztatáshoz juthatunk majd a jövőben. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy mivel alacsonyabb teljesítményű készülékek lesznek így gyárthatóak, valószínűleg több időt kell majd a porszívózásra szánni. Felmerül a kérdés, hogy ezzel mekkora energiafelhasználásra van szükség, és eléri-e így a szabályozás eredeti célját.

Iktatva: Elektronika
MACIKA.hu
2011