0

2012-es nyárigumi teszt ADAC-módra

2012-es nyárigumi teszt ADAC-módra

Előfordult már Önnel, hogy amikor gépjárművén aktuálissá vált a gumicsere, csak tehetetlenül állt a kérdés előtt, hogy vajon milyen típus mellett is tegye le voksát? Amennyiben már néhány évtizede autózik, és van némi rálátása a témára, akkor minden bizonnyal megvannak azok a márkák, melyekben megbízik, és tapasztalata is azt mutatja, hogy érdemes újra és újra azokat választania. Ha azonban teljesen laikus, érdemes tájékozódnia, mielőtt a szakember azt a márkát sózza Önre, amelyen a legnagyobb haszna van!

A témával való ismerkedésre tökéletesen alkalmas a német autóklub által évente elvégzett gumiteszt. Az ADAC 2012-es nyárigumi tesztjének alkalmával adódott néhány meglepetés is, mint például az, hogy a harminchét tesztelt gumitípus közül csak kettő olyan akadt, melyek nem javasoltak. Kérdőjel azonban, hogy egyes méretekben miért maradt ki a tesztelésből a Bridgestone és a Michelin gumik.

Az ADAC teszt-táblázata könnyen áttekinthető még a hozzá nem értők számára is. Az egyes gumitípusokat 0,5-5,5-ig terjedő skálán osztályozzák több szempont szerint. Minél kisebb a kapott érték, annál jobban szerepel adott abroncs. A legfontosabb vizsgálati szempont természetesen az, hogyan viselkedik a gumi száraz és nedves körülmények között. Ez egyes esetekben idén kiegészült a nedves fű terepével is. További nem elhanyagolható tulajdonságok, a kopás, a zaj, és természetesen a fogyasztás.

Az ADAC által elvégzett teszt természetesen nem szentírás, de némi támpontot és rálátást adhat a témára, még laikusok számára is.

Iktatva: Autó
MACIKA.hu
2011