0

A biztosítás, mint a kockázatkezelés eszköze

A biztosítás, mint a kockázatkezelés eszköze

Életünk számos területén kell bizonyos kockázattal számolnunk. Legyen szó akár személyünket, akár vagyonunkat érintő veszélyhelyzetekről, minden alkalommal lehetőségünk van arra, hogy saját magunk tegyünk a kockázat csökkentése érdekében valamit.

Ha a biztosításokat fajtáik szerint szeretnénk tipizálni, elsősorban arra kell a hangsúlyt fektetnünk, hogy önkéntesen vállalt típusokról van szó, vagy kötelező jelleggel biztosítási szerződés alanyaivá szükséges válnunk. Ez utóbbira tökéletes példa a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás, melynek kötelezettsége minden gépjármű tulajdonost érint, és a közutakon történő bármiféle balesetet, koccanást elszenvedő fél személyi és anyagi érdekeit kívánja védeni.

A biztosítások többségéről azonban elmondható, hogy kizárólag egyéni döntésen alapul, igénybe vesszük-e a biztosítótársaságok ezen szolgáltatását, vagy nem. Alapvetően tudjuk, hogy az emberi személyiségbe kódolt a jövő bizonytalanságaitól való félelem, és hogy ha módunk van rá, mindent megteszünk a jövőben történő váratlan és kellemetlen események elkerülése végett.

Ostobaság volna azt állítani, hogy velünk nem történhet meg, hogy otthonunk leég, vagy súlyos balesetet szenvedünk, netán életünket vesztjük, s a továbbiakban nem marad, aki családunkról gondoskodna. A személy-, és vagyonbiztosítások éppen ezt a célt kívánják szolgálni, hogy bebiztosítsuk magunkat arra az esetre, ha nem várt események történnének életünkben. Ennek köszönhetően úgy érezzük, minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogyha már bekövetkezne a baj, akkor a legkisebb problémával kelljen számolnunk.

Iktatva: Biztosítás
MACIKA.hu
2011