0

A kábel tv jövője egyelőre megjósolhatatlan

A kábel tv jövője egyelőre megjósolhatatlan

A kábel tv jövője egyelőre megjósolhatatlan, de biztos, hogy nagy változások jönnek. Ez derült ki a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által szervezett konferencián, ami “A kábel tv jövőjéről” címet viselte és 2018. január 25-26. között tartottak az ITU központjában, Genfben, Svájcban.

A szakmai beszélgetést a szélessávú infrastruktúrával, a műsorszórással és a spektrumgazdálkodással foglalkozó WTDC-17 által jóváhagyott európai regionális kezdeményezés keretében szervezték meg.

A kábel tv jövője kiszámíthatatlan, de van benne potenciál

A rendezvény lehetőséget nyújtott arra, hogy megvitassák a kábeltelevízióval kapcsolatos regionális és nemzetközi szabványosításokat, és megosszák a kábel tv csatornákkal kapcsolatos jógyakorlatokat és esettanulmányokat.

A szakmai esemény által lefedett kulcsfontosságú témák közé tartozott a kábel tv jövője is, ugyanis az elmúlt néhány évben világszerte, bár főként a fejlett országokban, jelentős piaci átalakulás indult meg.

A hagyományos televíziózás teljesen átalakulóban van és ezt minden tv csatorna kezdi megérezni. Habár az internet és a streaming terjedésével nem került sor a legpesszimistább jövendölés beteljesülésére, a “kábelvágásra”, a változások tendenciája egyre világosabb.

A hagyományos előfizetői tv csatornák nézettsége továbbra is növekszik minden régióban – kivéve Észak-Amerikát, főként a magas költségek miatt. Csakhogy ez a növekedés inkább annak köszönhető, hogy egyre több az idős ember. A fiatalabb korosztály esetében egészen másként alakulnak a statisztikák.

Az önálló médiaszolgáltatók felkavarták az állóvizet

Az over-the-top (OTT) médiaszolgáltatók, mint például a Netflix és az Amazon milliárdokat költenek arra, hogy a fogyasztók számára egyedülálló tartalmat biztosítsanak, amellyel kiegészíti a fizetős TV-t, és egyre nagyobb hatással van a kábel tv terjedésére, különösen Észak-Amerikában.

Európában a kábeltelevíziós szolgáltatók az európai háztartások több mint felét érik el: 119 millió háztartásban, 56 millió előfizető váltott át kábeles tv szolgáltatásra és közülük 32 millió előfizető csatlakozott az internethez is kábelen keresztül. Jellemzően kábel tv szolgáltatásra az Invitelhez hasonlóan megbízható, stabilan működő cégeknél fizetnek elő.

Dacára annak, hogy a független tartalomszolgáltatók új kínálatai kétségkívül kihívást jelentenek a tv társaságoknak, a kábel tv számára még mindig sok lehetőség áll rendelkezésre.

Ilyen például az interaktivitás- és a fogyasztói központú gondolkodás felé való elmozdulás, a megfelelő helyi tartalmak létrehozása, a cégek és társaságok közös beruházásai, amikkel képesek a 35 évnél fiatalabb korosztály számára is releváns lehetőségeket kínálni, hogy inkább a hagyományos tv társaságok műsorait válasszák.

 

Iktatva: Szórakozás
MACIKA.hu
2011