0

A webes keresési technológia jövője és fejlődése

A webes keresési technológia jövője és fejlődése

A világháló mindennapjaink részét képezi, és legyen szó akár valamilyen termék megrendeléséről, akár egy komplex témakörnek való utánanézésről, az interneten biztosan megtalálható a válasz minden felmerült kérdésre. Egy titka van ennek csupán, mégpedig a megfelelő keresés. Ebben az összeállításban minden részletet megtalál arra vonatkozóan, hogy milyen irányba halad a webes keresés, s mi várható az elkövetkező években.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az internetet használók kereséseik kapcsán gyakorlatra tettek szert, és tudatosan használják azokat a kulcsszavakat, amelyekkel nagy valószínűséggel pár másodperc alatt rálelhetnek a szükséges oldalakra. De milyen irányba tart a fejlődés? A cél az lenne, hogy a felhasználónak még csak a megfelelő kulcsszavak kiválasztásán se kelljen gondolkodnia, hanem egyszerűen beírhassa a keresett témakört, mégpedig anélkül, hogy részekre kellene azt bontania az értelmes találatok érdekében. Erről szól többek között a Google kolibri (hummingbird) algoritmusa.

Rohanó mindennapjainkban persze nincs időnk arra, hogy hosszú sorokat gépeljünk be már a keresésnél, mint ahogy egy probléma megoldásához sem szeretnénk több weboldal tartalmát átböngészni. A keresők ma már akár komplex kérdésekre is választ tudnak adni szinte azonnal, hogy a beszéd alapú kereső előnyeiről már ne is szóljunk.

A fejlődés nem áll meg e téren sem, s vélhetően hamarosan elérkezik az a kor, amikor bármilyen összetett, komplex választ igénylő kérdésre is azonnal megoldást tud majd kínálni a világháló.

Iktatva: Web
MACIKA.hu
2011