0

Állami támogatás jár-e használt lakásra?

Állami támogatás jár-e használt lakásra?

A munkaerőpiaci és gazdasági helyzet, a bérszínvonal és az árak alakulása napjainkban sok család számára nehezítik meg a saját otthon megteremtésének feltételeit. A legtöbb fiatal szülői támogatás nélkül sok év alatt sem tudna összegyűjteni annyi pénzt, hogy saját erőből meg tudjon vásárolni egy lakást. Számukra az állami támogatás nem feltétlen építkezéshez, vagy új lakás vásárláshoz lenne szükséges, hanem használt ingatlan vételhez is nagyon jól jönne.

Az elmúlt időszakban több internetes portál is beszámolt arról, hogy 2014 tavaszán ismételten igénybe vehető a  félszocpol, mely használt lakás vásárláshoz nyújt vissza nem térítendő állami támogatást. Sajnos azonban mint kiderült, egy MTI hír félreértelmezése állt a híresztelések hátterében, és szó sincs arról, hogy a közeljövőben újra lehetőség nyílna a korábbiakban már nagy népszerűségnek örvendő félszocpol igénylésére. 

Mielőtt azonban elkeserednének azok, akik használt ingatlan vásárlását tervezik, a hitel mindenkinek információi szerint is van lehetőség erre attól függetlenül is, hogy a félszocpol használt lakásra jelenleg nem vehető igénybe. Ez pedig nem más, mint a hitelfelvételhez kapcsolódó, öt éven keresztül tartó kamattámogatás. S hogy mit takar ez tulajdonképpen?

Mint minden hasonló esetben, itt is fontos tisztában lenni azokkal a feltételekkel, melyeknek érvényesülni kell a kamattámogatásra való jogosultsághoz. Fontos szempont az ingatlan ára, mely nem haladhatja meg a 20 millió forintot, legyen szó akár új, akár használt lakásról. Egy éven belül feltétlen be is kell költözni az ingatlanba, amit az erre jogosultak ellenőrizhetnek. A minimum komfortos besorolású ingatlan minősítése, valamint az eladó és a vevő közti hozzátartozói kapcsolat kizárása mind olyan feltételek, melyekről érdemes előre tájékozódni.

Jó hír, hogy nem csak lakásvásárlásra vehető igénybe a kamattámogatás, hanem használt ingatlan korszerűsítésére is. A pénzügyi tanácsadással is foglalkozó hitelmindenkinek.hu is javasolja, hogy a szocpol lehetőségén túli állami támogatásokról célszerű informálódni, hiszen segítségükkel megkönnyíthető az otthonteremtés azok számára is, akik csak hitelfelvétellel tudják ezt megoldani. Bár a félszocpol bevezetésére idén biztosan nem kerül sor, de ettől függetlenül a támogatási rendszer tartogat kedvező lehetőségeket.

Iktatva: Hitel
MACIKA.hu
2011