0

Amit a lakossági internetről tudni érdemes

Amit a lakossági internetről tudni érdemes

2000/2537“internet” “lakossági internet” “mobilinternet” “helyhezkötött internet”„szélessávú internet”

 

Az internet alig húsz év alatt a fejlett világ alapvető részévé vált, és Magyarország is felzárkózott az élvonalhoz. Például Európában nálunk az egyik legjobb a mobilnet, lefedettség és sávszélesség terén egyaránt, ugyanakkor a helyhez kötött internet terén is az élbolyba tartozik az ország.

Aki figyelemmel követte az elmúlt évek során bekövetkezett változásokat, az észrevette, hogy akár egészen új technológiák is elenyésztek egészen rövid tündöklés után. Mikor vett bárki utoljára DVD-n filmet, CD-n zenét vagy küldött SMS-t?

Vannak ilyen emberek még, ám a lakossági internet elterjedésével gyökeresen változott meg egészen sok minden.

Mobilnet vagy helyhez kötött internet? Inkább mindkettő!

A magyar lakosság jelenleg majdnem 70%-a mondhatja el, hogy rendelkezik internet hozzáféréssel számítógép vagy mobiltelefon segítségével. Ugyanakkor az internetet egyre többen helyhez kötött szolgáltatás segítségével érik el, aminek fő oka, hogy az ország mind több településén érhető el minőségi, szélessávú internet kapcsolat.

A nagy szolgáltatók, mint amilyen az Invitel, egyre jobb internet csomagokat kínál ügyfeleinek egyre jobb áron. Érthető tehát, hogy mind a munkahelyen, mind odahaza egyre többen használják a szélessávú internetet, elsősorban szórakozásra, kapcsolattartásra, de az idősebb generáció ügyek intézésére, bankolásra is.

Habár sokan vannak, akik vagy a helyhez kötött internetet vagy a mobilinternetet használják kizárólagosan, mégis egyre inkább nő azok tábora, akik mindkettőt használják. Ők úgy vélik, hogy mindig fontos, hogy képesek legyenek fellépni az internetre, függetlenül attól, hol tartózkodnak.

A szélessávú internet megváltoztatta a telefonálási szokásokat

Alig harminc évvel ezelőtt még sokan kiváltságosnak tekintették azokat, akik rendelkeznek vonalas telefonnal. Ma már, egy generációval később az kezd ritkaságszámba menni, aki vezetékes telefont akar magának. Sőt egyre többen soha életükben nem használták még.

De miért is tennék? A szélessávú lakossági internet és a 3/4G mobilhálózatok lehetővé tették az online telefonálást akár számítógépen akár mobiltelefonon át.

Az SMS-küldésben is drámai visszaesés mutatkozik: míg a 2010-es évek elején karácsony vagy újév idején SMS-ek millióit küldték el az emberek egymásnak, ezt a feladatot mára szinte teljesen átvették a közösségi oldalak és csevegő alkalmazások.

A lakossági internet elérésnek hála ma már azt mondhatjuk, sokkal többen olvasnak el egy ilyen cikket online, mint a nyomtatott sajtóban. Ez pedig híven mutatja, mennyire megváltozott a világ.

Iktatva: Web
MACIKA.hu
2011