0

Árnyékolók tetőtéri ablakokra

Árnyékolók tetőtéri ablakokra

A tetőtéri ablakok árnyékolásánál számos más szempontot is figyelembe kell vennünk, mint egy normál ablak esetében. Ennek elsődleges oka a hőmérsékleti különbség, hiszen a tetőtéri helyiségekben nyáron gyakran 5-10 fokkal is többet mutat a hőmérő, mint a lakás egyéb részeiben.

Ezért talán a leglényegesebb tényező a tetőtéri árnyékolásnál, hogy a hővédelemről és a fénycsökkentésről egyformán gondoskodjunk. A rolókat főként a tetőterek belső árnyékolására használják. Hogy milyen mértékben szűrik meg a napfényt és mennyire gátolják meg a helyiség felmelegedését, nagyrészt anyaguktól, de színűktől is függ.

A rolók tokkal ellátott típusai azért ajánlottak, mert keretüknek köszönhetően a hagyományos fajtákkal szemben oldalt sem engedik be a napfényt. A reflexiós, vagyis fényvisszaverő anyagból készült árnyékolók nagy előnye, hogy a meleget anélkül tartják távol, hogy teljes sötétségbe borítanák a szobát. A duó-rolók pozitívuma, hogy kellemes félhomályt és teljes sötétséget is teremthetünk velük.

A lehatékonyabb tetőtéri árnyékolók a kívülre szerelhető rolók, hiszen ezek a típusok már az előtt visszaverik a napfényt, hogy az egyáltalán elérné a helyiség ablakának üvegét. Tehát jóval nagyobb mértékben képesek a hővédelemre, mint a belül használatos rolók. Népszerűek a tetőtérben a reluxák is, melyek számtalan színben és anyagban elérhetők, praktikus kialakításuk révén akár lehúzott állapotban is nyithatjuk az ablakokat

Iktatva: Nyílászáró
MACIKA.hu
2011