0

Az emlékek megőrzése a halál után

Az emlékek megőrzése a halál után

A halál az élet természetes velejárója. Ennek ellenére igen nehéz felkészülni arra, hogy szeretteink nem lesznek velünk örökké. Magától értetődő igénynek számít, hogy az elhunytra mindannyian szeretnénk méltó módon emlékezni. Van, aki emléktáblát készít (például ilyet: http://sirkokeszites.com/emlektabla/) , mások a sírkő kiválasztására igyekeznek kiemelt hangsúlyt helyezni. Gyakran hallani, hogy a lényeg sokkal inkább az, miként marad meg emlékeinkben a szeretett személy, viszont a sír megjelenése és időtálló minősége is kétségkívül kiemelt jelentőséggel bír.

Ma már sokféle alapanyag, kialakítás áll rendelkezésünkre, az emléktáblára pedig fénykép, szöveg is minden gond nélkül elhelyezhető. A modern világ a temetkezésre és az emlékek megőrzésére is rányomta a bélyegét, így most kerül a piacra az úgynevezett digitális sírkő. Egy maribori temetkezési vállalat találta ki az újdonságot az ottani műszaki egyetemmel együttműködve, s a projekt kétségkívül eredményesen zárult. A digitális sírkő első látásra ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos típus, így tartalmazza az elhunyt alapvető adatait. Ha azonban valaki a síremlék közelébe megy, akkor a mozgásérzékelőket aktiválva elindul a vetítés. A digitális információk között fénykép, videó és szöveg is helyet kaphat, a hozzátartozók feltöltésének függvényében. A temetkezési vállalat alapvetően az európai és az észak-amerikai piacot igyekszik megcélozni a szolgáltatással, s sikerére a legjobb példa, hogy már most több mint ötven megrendelője van.

Amennyiben mégis a hagyományos megoldás mellett döntenénk, akár egészen egyedi igényeinket is megvalósítja a választott cég. Mindegy, hogy az emléktábla méretét, formáját illetően vannak elképzeléseink, vagy a rajta elhelyezett információkat szeretnénk egyénre szabni, a lehetőségek száma végtelen. Ugyanakkor tény az is, hogy az emlékezéshez fontos az a belső munka, amit a veszteség után kell elvégezni magunkban. A gyásznak hagyott idő mellett a történtek feldolgozása és helyén kezelése igen lényeges annak érdekében, hogy a továbbiakban is teljes értékű emberként tudjunk élni. Amennyiben ez egyedül nem sikerül, úgy akár érdemes lehet szakemberhez is fordulni, megcélozva ezzel a lelki harmóniát és az elengedést.

 

Iktatva: Web
MACIKA.hu
2011