0

Az orchidea gondozása

Az orchidea gondozása

Különleges ajándéknak számít, és nagy népszerűségnek örvend hazánkban is az orchidea. Sajnos tény azonban, hogy az első két-három hónap után hajlamos elpusztulni, ez pedig általában a nem megfelelő gondozás miatt történik. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni azokat a legfontosabb tanácsokat, melyeket érdemes betartani, ha szeretné, hogy hosszú távon otthona ékessége legyen a növény. 

Az orchidea gondozása kapcsán elsőként a locsolásról érdemes szólni. Nem szereti a kemény vizet, célszerű számára esővizet gyűjteni, vagy ha mindenképpen csapvízzel kívánja locsolni, akkor azt állni hagyni, hogy leülepedjen benne a mészkő. A vízpermetező különösen jól jön az orchidea gondozása során, hiszen eredeti lakhelye az őserdő volt, ahol párás környezetben élt. Locsolja mindig felülről, hetente egyszer-kétszer tegye ezt, de semmiképpen ne hideg vízzel, mert gyökerei könnyen megfázhatnak.

A 18-24 fok közötti hőmérséklet az ideális számára, és lehetőleg magas páratartalmú helyre érdemes tenni, vagy rendszeresen spriccelni leveleit. Az utolsó virág elvirágzása után célszerű a szárat a második, vagy a harmadik íz között elmetszeni.

A átültetés, a virágtáp segíthetnek az orchidea gondozása során akkor, ha az sem virágot, sem levelet nem hoz már jó ideje. Ajánlott a tűző napfénytől óvni, ültetéskor pedig előnyben részesíteni táptalajént a fenyőkérget, kókuszrostot, perlitet és tőzegmohát, melyeknek megfelelő keverékét speciálisan orchideák számára be lehet szerezni szaküzletekben.

Iktatva: Kert
MACIKA.hu
2011