0

Cukkini, a nyár egészséges zöldsége

Cukkini, a nyár egészséges zöldsége

A tavasz beköszöntével egyre több zöldség kerül a piacokra, ahol azért valljuk be, jóval kedvezőbb áron szerezhetjük be ezeket, mint a hipermarketekben. Akik azt állítják, hogy az egészséges életmód drágább, mint a zsíros és szénhidrátban gazdag táplálkozás, valószínűleg soha nem próbáltak tavasszal salátákon és zöldségeken élni, melyek fogyasztása ízletességük mellett egészségügyi szempontból is rendkívül előnyös.

A hamarosan szezonját élő cukkini sokak kedvencének számít. A tökféle amellett, hogy sokkal finomabb és zsengébb a hagyományos töknél, vitamintartalmát tekintve is roppant előnyös a fogyasztása. A vegetáriánus és a diétás étrend tökéletes alapanyagának minősül, mely számos formában elkészíthető, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy sütéskor eléggé megszívja magát zsiradékkal, így érdemesebb más formában készíteni, ha szeretnénk odafigyelni külalakunkra.

A cukkini rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett gazdag C-vitaminban és folsavban, valamint béta-karotint is tartalmaz, amely szervezetünkben átalakul a nélkülözhetetlen A-vitaminná. Ha szeretné feldobni étkezéseit, mindenképpen érdemes kipróbálnia a zöld, vagy esetleg sárgás színben kapható tökféleséget, mely júniustól éli majd szezonját.

Fasírt formában elkészítve rendkívül finom, s még azoknak az ízlését is elnyeri, akik a húst létfontosságúnak tartják étkezéseik során. Főzhetünk belőle levest, vagy főzeléket, de nyersen  és párolva is fogyaszthatjuk salátáink kiegészítőjeként. A lényeg a változatosság, mely akkor is meghozza eredményét, ha a nyárhoz közeledvén szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni.

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011