0

Az egykulcsos lakatok előnyei

Az egykulcsos lakatok előnyei

A zárbetéteken túl a lakatok iránt is sokan érdeklődnek, hiszen vannak tipikusan olyan helyzetek, amikor ezek bizonyulnak az ideális választásnak. Ha a klasszikus zárak beszerelése nem megoldható, vagy például lakatos védelemmel is ellátnánk az épületet, akkor széles kínálattal találhatjuk szembe magunkat. Vannak kifejezetten olyan lakatok, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és így kültéri használatra alkalmasak. Mások minőségi lakatpánttal rendelkeznek a lopáskockázat csökkentésére.

Az egykulcsos lakatok esetében arról van szó, hogy minden lakat ugyanazzal a kulccsal nyitható. Ennek nagy előnye, hogy több helyiség lakattal történő zárása esetén nem kell hatalmas kulcscsomót magunkkal cipelni, és keresgélni az éppen aktuális kulcsot. Hasonlóan a külön kulccsal nyitható lakatokhoz, az egykulcsos lakatok között is megtalálhatóak normál kengyeles, hosszúkengyeles lakatok, de akár tömb lakat is beszerezhető egyforma kulcsos működtetéssel. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek ezek a lakatok.

Ugyanakkor sokan vannak, akik kifejezetten az egyedi zárlatú megoldások iránt érdeklődnek. Az egykulcsos lakatokkal ellenben ezek még azonos típusú lakat vásárlása esetén sem nyithatóak másik kulccsal. A normál kengyeles lakatok kedvező áron elérhetőek, viszont kisebb méretüknél fogva csak olyan helyekre javasoltak, ahol a lopáskockázat igen alacsony. Tipikusan ilyennek számítanak az öltözőszekrények, a szerszámosládák, a bőröndök, vagy az ingatlanhoz tartozó fészerek, tárolók.

A hosszúkengyelű lakatok- miként nevükből is adódik-, egymástól távol eső pontok összelakatolására kiválóan alkalmasak. Biztonság szempontjából ezek kevésbé számítanak megfelelőnek, mint a rövid kengyelűek, hiszen levágásuk egyszerűbb az illetéktelenek számára. Éppen ezért a szakemberek csak akkor javasolják a hosszított kengyelű megoldást, ha a rövid nem alkalmazható az érintett helyszínen. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezek a lakatok főként akkor kerülnek felhasználásra, ha nem nagy értéket képviselő helyszíneket szeretnénk védeni, de a zárást valahogy mégis megoldanánk.

Ha elsődleges a biztonság, akkor a riasztós lakatok, a kulcsmásolás elleni védelemmel ellátott típusok, vagy például az acél lakatkengyellel rendelkező biztonsági lakatok javasoltak. A mai kínálatban már mindenki rátalálhat az igényeinek megfelelő lakat típusokra.

Iktatva: Ingatlan
MACIKA.hu
2011