0

Élénkítő italok – a kávén innen és túl

Élénkítő italok – a kávén innen és túl

Nyúzottnak és kialvatlannak érzi magát? Besokallt attól, hogy a hétvégi pihenés semmire sem elég? Szinte mindannyian éreztük már, hogy szemünk hamarosan lecsukódik a munka közben, és valójában semmire sem lennénk alkalmasak egy jó adag koffein-löket nélkül. A lakosság nagy része rendszeresen fogyaszt kávét, naponta akár több alkalommal is. Természetesen sok múlik azon, hogy az automatás fajták mellett döntünk, vagy egy reggel méregerősre főzött feketével indítjuk a napot.

Ahogyan ízlésünk is teljesen más, úgy az élénkítő italok hatásaira való reagálásunk is. Bár elterjedt az a tévhit, hogy a kávé drasztikusan megnöveli a vérnyomást, de egyes nézetek szerint ez korántsem így van, csupán fokozza a szervezet anyagcseréjét, és a pulzust szaporázza fel. 

Akik azonban nem rajonganak a feketéért, és még a jelentős mennyiségű tejjel felhígítva sem szeretik egyedülálló aromáját, az élénkítő italok választékában ők is megtalálják a számukra megfelelőt. A boltok polcai roskadásig tele vannak a különféle márkájú energiaitalok cukros, és cukormentes változataival. Az ízvilágról lehetne vitatkozni, és bár a néha valóban csömör tutti-frutti íz nem feltétlenül finom, de az élénkítő italok e fajtájának hatását tekintve kétségtelenül felpörget.

Ha az egészséges módszerek mellett szeretné letenni voksát, az élénkítő italok fogyasztásakor törekedjen a mértékletességre, és inkább citromfogyasztással, immunrendszerének erősítésével,  zöld teával, almaecetes vízzel,  és lehetőség szerint testmozgással élénkítse keringését, frissüljön fel! 

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011