0

Életbiztosítás kalkulátor: Neked mennyibe kerül?

Életbiztosítás kalkulátor: Neked mennyibe kerül?

Belegondoltál már abba, hogy miként készülsz fel egy váratlan tragédiára? Ezt a kérdést sajnos nem mindenki teszi fel magának. A magyar lakosság nagy része pedig alulbiztosítottnak számít. Valószínűleg Te is ismersz olyat, aki inkább elkölti azt a pénzét, amit akár az egyébként dráguló életbiztosítás díjának fedezésére fordíthatna. “Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár havi egy mozijegy árából is már jelentős biztosítási védelemben részesülhetsz” – tudtuk meg Eletbiztositas.com tanácsadójától.

Mi határozza meg az életbiztosítás díját?

  • a biztosított kora: tehát minél fiatalabb vagy, annál olcsóbban köthetsz életbiztosítást
  • a futamidő: minél hosszabb időtávra tudsz előre gondolkodni, annál alacsonyabb átlag éves díjjal számolhatsz

Ami a biztosítást megdrágíthatja az az, ha dohányzol, veszélyes munkát, vagy hobbit végzel. A meglévő betegséged miatt, pedig a biztosító drágább díjat kalkulálhat számodra, vagy az adott betegséget a kizárások közé sorolja, így erre vonatkozóan nem nyújt térítést. (betegségek esetén kivétel a Budapest Bank, lásd itt)

Mit számolhatok ki az életbiztosítás kalkulátorral?

Az interneten fellelhető életbiztosítás kalkulátorok segítségével, a futamidő, az életkoros és a választott biztosítási szolgáltatások függvényében kiszámíthatod, hogy számodra az életbiztosítás mennyibe kerül. Azt jó, ha tudod, hogy minden biztosító egyedi kalkulátort használ. A kalkulátor általában egy adott termék esetében számol díjakat, és nem alkalmas arra, hogy több biztosító termékét összehasonlítsd vele. A kalkuláció így tájékozódásra alkalmas, de a termékek közötti eligazodásban nem nyújt segítséget. Tehát előzetesen tájékozódhatsz, de ahhoz, hogy az optimális megoldást kiválaszthasd, érdemes független pénzügyi tanácsadó véleményét is kikérned.

Maga a kalkuláció önmagában nem számít ajánlattételnek. Amennyiben a kalkulációt és az ajánlatot viszont már a biztosító felé továbbítja a rendszer (online szerződéskötés), akkor már megkezdődhet az út a biztosítási szerződés megkötése, és a kötvényesedése felé. Ebben az esetben szükséges az alap adataidon felül például azt is megadnod, hogy meglévő betegséged van-e. Azt a biztosítótársaság saját hatáskörben döntheti el, hogy az életbiztosítást hajlandó-e ezen feltételekkel bevállalni. Ha adataid, vagy az életbiztosítás díját befolyásolható változás lép fel az egészségi állapotodban, azt a társaság felé év közben jelezned kell. Ezt hívják kötelező közlési kötelezettségnek.

Iktatva: Biztosítás
MACIKA.hu
2011