0

Ennyibe kerül és ennyi ideig tart a gyomortükrözés

Ennyibe kerül és ennyi ideig tart a gyomortükrözés

Emésztőszervi panaszokkal küzd és szeretné mihamarabb kideríteni, hogy mi okozza problémáit? Ha egészségünk megőrzésről van szó, akkor nem érdemes halogatni az esetlegesen szükségessé váló vizsgálatokat még akkor sem, ha elsőre talán ijesztőnek tűnhetnek. Tipikusan ilyen szokott lenni a gyomortükrözés, melytől a páciensek rendszerint tartani szoktak. A vizsgálat előnyei azonban messze meghaladják a vele járó némi kellemetlenséget, hiszen sok más módszernél alkalmasabb a betegségek korai stádiumban való felismerésére. Ha ez megtörténik, időben megkezdhető a célirányos kezelés és kiküszöbölhetőek a további kockázatok. A jó –és rosszindulatú daganatos elváltozások, a fekélyek, a sipolyok, a szűkületek és a nyálkahártya betegségei is kiválóan felismerhetőek a gyomortükrözésnek köszönhetően.

A páciensek gyakran érdeklődnek afelől, hogy mennyi ideig tart a vizsgálat és mire lehet számítani ez idő alatt. A gyomortükrözés átlagos vizsgálati ideje 5-10 perc és 29.000 Ft az ára. Előtte legalább hat órán keresztül nem szabad enni és inni sem, hiszen a gyomornedv termelődése zavarhatja a vizsgálat elvégzését. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy ha a megelőző időszakban mégis szomjas lenne a beteg, akkor érdemes kiöblítenie száját vízzel, ami csökkentheti a szomjúságot.

Ugyan aerosol formában helyi érzéstelenítő sprayt alkalmazhat a szakember a garatreflex csökkentésének érdekében, de mégis előfordulhat, hogy ennek ellenére is nagyon tart a páciens a beavatkozástól. Ma már lehetőség van arra, hogy bódításban vagy altatásban történjen a vizsgálat, s ennek köszönhetően még minimális kellemetlenségre sem kell számítani. Egyébként előfordulhat öklendezés, feszítő fájdalom, hányinger és émelygés is, ám mindez függ a páciens fájdalomtűrő képességétől, anatómiájától, vagy egyéni toleranciájától.

Ha bármilyen emésztőrendszerrel kapcsolatos problémát észlelünk, fontos, hogy mihamarabb szakemberhez forduljunk. A gasztroenterológia területén alkalmazott vizsgálati módszerek ma már rutin eljárásnak bizonyulnak és segítségükkel percek alatt fény derülhet a panaszokat okozó betegségre, vagy kiszűrhetőek egyes elváltozások. A mindössze 5-10 percig tartó gyomortükrözés magánklinikán is elérhető, így ha fokozott figyelmet szeretnénk magunkénak tudni, erre is meg van minden lehetőségünk. Az egészség megőrzése érdekében az emésztés és a bélrendszer állapota kiemelt jelentőséggel bír, nem érdemes tehát a szükségessé váló vizsgálatot elodázni.

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011