0

Ezért fagyhatnak szét a vízcsövek a telken

Ezért fagyhatnak szét a vízcsövek a telken

A hideg évszakokban a vízvezetékrendszer szétfagyásának kockázata egyáltalán nem elhanyagolható. A hűvös hónapokban a vízcsövek hajlamosak megfagyni, ami komoly problémákat okozhat a háztartásokban és kertekben egyaránt. A hideg időjárás, különösen, ha hosszabb ideig tart, jelentős veszélyt jelenthet a vízvezetékrendszer stabilitására nézve. A cikk bemutatja, miért válnak kiemelten sebezhetővé a vízcsövek alacsony hőmérsékleten, és elemzi a fagyással járó károk megelőzésének lehetséges módjait. A cél az, hogy a háztulajdonosok és kertgazdák megértsék a fagyás veszélyeit, és megfelelő intézkedéseket tegyenek annak elkerülése érdekében, ezzel biztosítva a vízellátás zavartalan működését a hideg időjárás idején.

A téli hideghez közeledve rendszerint megvannak azok a feladatok, melyeket a kertben mindenképpen érdemes elvégezni. Az ősszel lehullott leveleket és a lemetszett örökzöldeket zöldhulladék elszállítás keretein belül vitethetjük el. Érdemes felszedni az egynyári növényeket, bevinni a szobanövényeket, és a konyhakert felásása is hasznosnak bizonyulhat. A nyár során gyűjtögetett komposztot ilyenkor ássuk bele a talajba, de természetesen a kerti szerszámok is tisztán kerülnek majd helyükre. Mindezeken túl van egy feladat, mely mellett biztosan nem mehetünk el, s ez nem más, mint a vízcsövek fagytalanítása.

Ugyan idén bebizonyította a tél, hogy a klímaváltozásnak igenis vannak kézzel fogható bizonyítékai, de az éjszakai fagyok így sem maradhattak el. Fontos, hogy a téli időszak előtt mindig fagytalanítsuk az udvari, kerti vízcsapokat. Miről is van szó tulajdonképpen? A kinti vízcsapokban rendszerint elhelyezésre kerül egy fagytalanító csap, ami a fagyhatár alá beépített csőszakaszon helyezkedik el. Ezt egy rászerelt fordító kar segítségével tudjuk elzárni vagy kinyitni. A kilencven fokos elfordításnak köszönhetően kifolyhat a magasabban levő csőszakaszból a víz, így megelőzhető annak szétfagyása. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy sokan megfeledkeznek telkeiken erről a feladatról, így szakember segítsége válhat szükségessé az elfagyás miatt.

S hogy honnan tudhatjuk, a megfelelő szakemberre bukkantunk? A világhálón kattintgatva minden valószínűség szerint több profi elérhetőségével is találkozhatunk. Érdemes elsőként a tevékenységi területet megnézni, hiszen kizárólag olyanoknál érdemes érdeklődni, akik lakóhelyünkön, vagy legalábbis ahhoz közel kínálják szolgáltatásukat. Az árak rendszerint nem mutatnak túl nagy eltéréseket, de a megbízhatóság terén igen sok különbség adódhat az egyes szakemberek között. Nem mindegy az sem, hogy milyen hamar tudnak rendelkezésre állni, hiszen egyes vízvezetékekkel kapcsolatos problémák nem várathatnak magukra. Bővebben a blogban olvashat arról, hogy miért fontos az udvari csapoknál előforduló fagykárok megelőzése.

A jó szakember munkája felbecsülhetetlen, ám ez nem egyenlő azzal, hogy egyúttal komoly összegeket kell majd fizetni akár egy órás segítségért is. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a túlontúl olcsón dolgozó team-ekkel érdemes óvatosnak lenni. Vízvezeték szerelés és elfagyott kerti csapok esetén is a legfontosabb a megbízhatóság és persze a garanciálisan végzett munka.

 

Iktatva: Ingatlan
MACIKA.hu
2011