0

Hogyan lett népszerű a kerti törpe?

Hogyan lett népszerű a kerti törpe?

Az osztrák kertek után a magyar kertekben is megjelent az igény a kerti törpére, mely kedves, bájos kisugárzásával a ház körüli terület bármely részének díszévé válhat – derült ki a Kertepites.eu felméréséből. A XIX. század közepén készült az első ilyen figura, mely Philipp Griebel nevéhez köthető. A vélemények eltérőek a kerti törpékkel kapcsolatban, s míg egyesek giccses és haszontalan kiegészítőnek vélik azokat, másokat elvarázsol az a különleges hangulat, melyet a kertben teremtenek.

Alapvetően úgy vélik, hogy a kerti törpék szerencsét hoznak, ám tény, hogy akik ilyen kiegészítő mellett döntenek, inkább a kedves megjelenés miatt választják őket. Franciaországban és Olaszországban például akkora népszerűségnek és imádatnak örvendenek a 70-80 centiméteres kis alakok, hogy még szervezet is alakult “felszabadításukra”.

De hogyan is készülnek az időjárás viszontagságainak is ellenálló alkotások? Az agyag formába öntése után kiégetik azt kerámiához hasonlóan, végül pedig következik az aprólékos festés. Természetesen ma készülnek szintetikus anyagból is kerti törpék, de a minőség egyértelműen látszik a némileg drágább darabokon. 

Többféle formában, állatkával, vagy anélkül, különféle hangulatokat ábrázoló fajták szerezhetőek be, a döntésnél mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a kert egyébként milyen hangulatot áraszt. Emellett a színek, az egyéb dekorációs elemekkel való összhang sem elhanyagolhatóak, hiszen így fogad majd egységes kép bennünket a kapun belépve. Kertépítés során mindenképpen célszerű elgondolkodni kerti törpe beszerzésén, mely kellemes színfoltja lehet még a legkisebb kerteknek is.

Iktatva: Kert
MACIKA.hu
2011