0

Kerti tó építés

Kerti tó építés

Hova kerüljön kialakításra a kerti tó? Mire ügyeljen a helyszín megválasztásakor? Lehetséges a kerti tó építés házilag? Milyen eszközök szükségesek hozzá? Számos barkácsolással, lakásfelújítással foglalkozó oldalon olvasni a kert saját kezű kialakításáról, és miként a gyakorlat is mutatja, egyre többeknél merül fel a feladatok között a kerti tó építés. A választás remek, hiszen kevés ráfordítással teremtheti meg a béke kis szigetét az otthonát övező környezetben.

Ami első lépésként legfontosabb, az a helyszín kiválasztása. Lehetőség szerint ne a kert egy eldugott szegletét válassza, hiszen valószínűleg egy mutatós kialakítással rendelkező tavacskáról lesz szó! A félárnyékos hely a legideálisabb, de ügyeljen arra, hogy ne nagy fa alá kerüljön a tó, különben folyton tele lesz levelekkel.

Legdivatosabbak a vese alakú tavak, de természetesen egyéni elképzeléseinek megfelelően is választhat formát.  Minimum egy méteres mélység, és legalább 10-12 négyzetméteres vízfelület javasolt ahhoz, hogy kialakulhasson benne igazi kis ökoszisztéma.

A kitermelt földből kis kreativitással gyönyörű sziklakert emelhető a tó mellé, ha pedig elkészült a lépcsőzetesen kialakított mederrel, már boríthatja is azt geotextíliával, majd tófóliával. A tavi növények elhelyezése után következhet a teljes feltöltés, mely után nincs más dolga, mint a dekorálásra figyelmet fordítania. Természetes alapanyagokkal, és ha kedve tartja, kerti kiegészítőkkel látványos, mégis különleges végeredményt hozhat létre a kerti tó építés, mely garantáltan kertjének dísze lesz.

Iktatva: Kert
MACIKA.hu
2011