0

Készítsünk madáretetőt PET palackból

Készítsünk madáretetőt PET palackból

Télen az egyik legvédtelenebb állatok a madarak, akik ilyenkor nagyon ki vannak szolgáltatva az embereknek. Nyáron a madarak nagyon hasznosak a kertekben, hiszen minden kártevőt és bogarat elpusztítanak, amelyek árthatnak a termésnek. Ilyenkor télen a mi dolgunk, hogy támogatásunkról biztosítsuk ezeket az állatokat. Télen a madarak az eleséget nagyon nehezen találják meg a vastag hótakaró alatt. A hideg beköszöntével a legjobb, ha készítünk számukra egy etetőt. Ezt elkészíthetjük használt PET palackból is.

A nagyobb műanyag 5 literes palackok erre a célra tökéletesen megfelelnek. Az aljától nem messze egy ajtót érdemes vágni rá, amely lehetővé teszi a madárnak, hogy hozzáférjen az eleséghez. A madarak mindig félnek a túlságosan zárt térben, ezért figyeljünk oda, hogy elég nagy legyen ez a nyílás. A négyzet alakú nyílás a legjobb megoldás, ami olyan 10-15 centiméteres körülbelül. Ha téglalap alakú nyílást vágunk rá, akkor abból akár 2-3 nyílást is tehetünk a palackra. Ez esetben akár több madár is egyszerre hozzáfér a számukra kitett eleséghez. A palack nyakára kössünk egy madzagot, majd ennek segítségével rögzítsük az ághoz az etetőt. Törekedjünk arra, hogy minél magasabbra kerüljön fel a palack, hogy a macskák még véletlenül se férjenek hozzá. Ha úgy érezzük, hogy túl könnyű az etető, akkor kössünk az aljára egy nehezéket, hogy a nagyobb szélben is biztos menedéket nyújtson a madaraknak.

Nagyon fontos, hogy ha belekezdünk a madarak etetésébe, akkor ezt egész télen tegyük meg, hiszen ezt várják. Ha meggondolatlanul egy vagy két hét múlva már teszünk ki nekik élelmet, akkor az odaszokott állatok el is pusztulhatnak. Fontos, hogy változatosan etessük a madarakat egész télen. Zab, diófélék, nyers napraforgómag, apróra vágott gyümölcs vagy főtt zöldség is kerülhet az etetőbe. Legtöbbször a verebek szorulnak segítségre, főleg ha nagyvárosi kertről van szó. A verebeket érdemes zabbal, búzával és kölessel etetni. Az ökörszemnek tökéletes a gyümölcs és a bogyó, míg a cinegéknek nyugodtan adhatunk szalonnát is. Egészen április közepéig etessük az állatokat, hiszen akkor már a természetben is fognak maguknak élelmet találni.

 

Iktatva: Kert
MACIKA.hu
2011