0

Kötelező az AdBlue üzemanyag adalék?

Kötelező az AdBlue üzemanyag adalék?

A 2009-ben életbe lépő Euro 5-ös környezetvédelmi normának megfelelően AdBlue üzemanyaggal kell ellátni mindazokat a gépjárműveket, melyek SCR katalizátor rendszerrel vannak felszerelve, ezzel csökkentve a kibocsátott káros nitrogén-oxidok mennyiségét. A magyar Adblue forgalmazó a termék mellett Adblue szivattyú és tartály kínálattal is áll az érdeklődők rendelkezésére.

De mi is tulajdonképpen az AdBlue? Ez egy nagy tisztaságú, karbamidot tartalmazó oldat, melyet az említett tartály és szivattyú folyamatosan adagol, így gépjármű tulajdonosként csak az üzemanyag adalék folyamatos pótlásáról kell gondoskodnia, más dolga nincs is. Mielőtt azt gondolná, hogy a termék bármilyen módon befolyásolja a motor működését, fontos tudnia, hogy nem javít teljesítményén, sem az üzemanyag fogyasztásra nincs hatással, viszont tény, hogy környezetvédelmi szempontból elengedhetetlen használata. 

Hasznos információ, hogy az AdBlue-s motorok be sem indulnak akkor, ha a tartály üres, ezért a kifogyásra jelző figyelmeztető jelre mindenképpen érdemes figyelni. Az adalékanyag egyébként nem mérgező, és gyúlékonyságától sem kell tartani, arra azonban ügyeljen, hogy mindig tiszta maradjon.

Az AdBlue üzemanyag adalék többféle kiszerelésben megvásárolható, kannás, hordós, tartályos változatban, de ezeknél akár nagyobb kiszállításra is lehetőség van szolgáltatók részére. A piacon jelen levő, ellenőrizhetetlen forrásból származó, minőségét tekintve is maga után kétségeket hagyó termékek helyett válassza a megbízhatóságot akkor is, ha a gépjárműhöz szükséges AdBlue üzemanyag adalék beszerzérésől van szó!

 

Iktatva: Autó
MACIKA.hu
2011