1

Led szalag ami forradalmasítja a világítást

Led szalag ami forradalmasítja a világítást

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok és egyre hamarabb kell felkapcsolni a villanyt, úgy vesszük észre, hogy mégsem sikerült jól megtervezni lakásunk világítását. Hiába kapcsoljuk fel a lámpát a konyhában, az a mosogatás, vagy a konyhai előkészületek közben csak a hátunkat világítja meg. Tévénézés közben nem szeretnünk sötétben ülni, de feleslegesnek tartanánk égetni a nagy fényű és fogyasztású mennyezeti lámpát. Jó lenne ezen változtatni és kiküszöbölni a hiányosságot, de szeretnénk elkerülni a felfordulást, a költséges szakmunka megfizetését, a véséssel járó port és az azt követő takarítást. A megoldás a led világítás.

Néhány éve még gyerekcipőben járt, mára azonban beérett a technológia, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a led világítás, és a lakások világításánál használt megoldás a led szalag. A led szalag felfordulás és szaktudás nélkül helyezhető üzembe és segítségével fő-, kiegészítő- vagy dekorációs világítást is megvalósítható.

A ledszalag az egyik legenergiatakarékosabb világítás forma, de szerencsére a kiemelkedően alacsony fogyasztása nem jár együtt fényerőveszteséggel. A ledszalag azonnal teljes fényt ad, nem kell várni, hogy bemelegedjen. A gyakori fel- vagy lekapcsolás nem teszi tönkre és akár 50.000 órát is képes világítani fényerőveszteség nélkül. Flexibilis kialakításának köszönhetően változatos formában feltehető.

A ledszalag ideális választás utólagos fényforrás kialakításához. Egyszerűen felszerelhető, hiszen kés vagy olló segítségével a kívánt méretre vágjuk. A ledszalag 3 ledenként darabolható, ami típustól függően 10, 5 vagy 2,5 cm-t jelent. A 12V-os tápegységhez történő csatlakoztatás előtt pedig a hátoldalán lévő ragasztócsíknak köszönhetően egyszerűen felragasztható por- és zsírmentes felületű fémre, fára, üvegre vagy kőre.

Hogy milyen ledszalag típusok közül választhat? Fényerő tekintetében a két leggyakoribb ledszalag típus a 3528-as és az 5050-es. A számok a ledek méretét adják meg milliméterben. A mondás, hogy a nagyobb jobb, csak részben igaz.

Valóban nagyobb az 5050-es ledszalag fényereje, de persze az sem mindegy, hogy méterenként hány darab led található: 30, 60, 120. Csak e két tényező együttes kombinációja határozza meg, hogy adott ledszalag alkalmas-e fővilágításra vagy inkább csak hangulatot világításként használható. Ledszalag nemcsak fehér színben vásárolható meg, de az RGB technológiának köszönhetően hangulatához igazodóan válogathat a különböző színek közül.

Iktatva: Elektronika
MACIKA.hu
2011