0

Mennyi a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

Mennyi a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

A nyugdíj előtakarékossági szerződést 2006-ban hívták életre, mintegy a többpilléres nyugdíjrendszer egyik elemeként. A gyakorlatilag nyugdíjcélra szolgáló befektetési számla mivel banki szolgáltatás, így ennek megfelelően költségvonzata is van, de ennek nagysága előnyei mellett eltörpülnek. A folyamatosan gyarapodó befektetéshez a szerződést megkötő ügyfél egy idő után mindenféle díj nélkül juthat hozzá, és amellett sem mehetünk el, hogy jelentős adókedvezmény is igényelhető utána. Az adóhatóság a többletet a nyugdíj előtakarékossági számlán jóváírja, ezzel tehát növekszik a befektetés.

A szakértők szerint 2014-től adókedvezmény illeti meg az önkéntes nyugdíjpénztár esetén a tagot, melynek mértéke az  által befizetett összegek 20 százaléka, de legfeljebb 100 000 forint. A 2020. január elseje előtt öregségi nyugdíjkorhatárt elérők még jobb helyzetben vannak, ők ugyanis 130 000 forintot igényelhetnek vissza. Fontos tudnivaló, hogy a kedvezményt a pénztárakra összesítve kell figyelembe venni. 

Többek között azért is megéri a nyugdíj előtakarékossági szerződés, mint befektetési forma, és takarékossági lehetőség mellett dönteni, mert az értékpapírok hozama gyakorlatilag adómentes jövedelmet biztosít a számlatulajdonosok számára, hogy a jelentős adókedvezményről már ne is beszéljünk.

Abban az esetben, ha korábban, még a nyugdíjba menetel előtt szeretné a számlatulajdonos felhasználni az összegyűlt összeget, ezt persze minden további nélkül megteheti, de ebben az esetben a jövedelem adókötelessé válik, és ennek megfelelően kell eljárnia kötelezettségének teljesítése kapcsán, sőt a kapott adókedvezménynek 120 százalékát köteles visszafizetni a hatóságnak.

Legtöbben azonban valóban a nyugdíjcélú takarékoskodás miatt választják a nyugdíj előtakarékossági szerződést, s bár némi pénzpiaci ismeret is szükséges lehet a befektetések irányításához, de már évi egy százalékos többlethaszon is szép eredménynek számít, és nagyon is érezteti hatását a számlán levő összeg alakulását illetően.

Az adókedvezmény igénybevételekor tehát mindig tartsa szem előtt, hogy ha mégis hozzányúlna a pénzéhez, ezzel kapcsolatban visszafizetési kötelezettsége keletkezik majd, melynek mindenképpen eleget kell tennie ahhoz, hogy az adóhatóság ne nyúljon egyéb olyan eszközökhöz, melyekkel behajtani igyekszik majd azt az összeget, ami jogosan jár neki. Az aktuális jogszabályi változásokról mindenképpen érdemes előre tájékozódnia.

 

 

Iktatva: Pénzügy
MACIKA.hu
2011