0

Mennyibe kerül a fogpótlás?

Mennyibe kerül a fogpótlás?

Fogászati probléma esetében a szakemberek azon vannak, hogy a saját fog megőrizhető legyen. Ez nem mindig lehetséges, s ilyenkor a fog eltávolítása válik szükségessé. A foghúzást követő gyógyulási időszak leteltével már érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen fogpótlás mellett tesszük le a voksot. Miért fontos ez? Mikor válik szükségessé a saját fog eltávolítása? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

Az évek múlása, a genetika, vagy például a nem megfelelő szájhigiénia egyaránt maga után hozhatja a foghúzást. Van az a szint, amikor a fogmegtartó kezelés már nem hozza a vártakat. Ez viszont nem jelent egyet azzal, hogy hiányos fogsorral kellene leélni életünket. Ilyenkor kerülnek fókuszba a különféle fogpótlási lehetőségek, melyek között mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és egyéni igényeinek megfelelő megoldást. A fogpótlás fajtáit árakkal együtt megtekintheti az FR Dental weboldalán.

A fogkorona a legegyszerűbb fogpótlás akkor, ha egyetlen fog helyreállítása a cél. Ez egyfajta burokként ad formát a sérült fognak, sőt, gyökérkezelt fogak esetében is kitűnő választásnak bizonyul. A cirkónium koronák a leginkább népszerűek, ezek ugyanis a fogsor színével megegyező megjelenéssel rendelkeznek.

Amennyiben több fog egyetlen eljárással történő pótlását szeretnénk elérni, akkor a fogászati híd lehetőségében érdemes gondolkodni. Akár 2-3 fog is pótolható egyetlen beavatkozással. A felsoroltaknál korszerűbb módszert választana? Ez kétségkívül nem más, mint a fogászati implantátum. A tartós eredményt biztosító implantációnak köszönhetően visszanyerhető a rágóerő és esztétikai szempontból is kifogástalan végeredmény születhet. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő csontanyag a műgyökér rögzüléséhez, akkor a folyamat csontpótlással indul, majd az ínyben rögzítésre kerül a titán műgyökér. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már a kombinált fogpótlások iránt is sokan érdeklődnek. Az implantátumokon rögzíthető protézisek kényelmet biztosítanak a mindennapokban.

Természetesen nem mindegy, hogy egy-egy fogpótlás mennyi idő alatt készül el. Ez főként a frontfogak esetében bír kiemelt jelentőséggel, de egyébként is lényeges szempont az, hogy mihamarabb túl lehessen lenni az egész folyamaton. A korona vagy a híd esetében 3-4 alkalommal biztosan meg kell jelenni a szakembernél, a fogászati implantátum esetében a műgyökér rögzülése vesz igénybe hónapokat, s utána történhet a felépítmény rögzítése, vagyis a tényleges műfog felhelyezése. Mindez még így is maximálisan megéri, hiszen a foghiány a teljes fogsorra negatív hatással bírhat, a szomszédos fogak bedőlhetnek a résbe, és az ellentétes oldalon levő fogak fokozott igénybevételnek lesznek kitéve.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy a rendszeres fogorvos látogatás nélkülözhetetlen a prevenció érdekében. A fogkő leszedésével a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek kerülhetőek el, így végső soron a fogvesztés megelőzésében játszik kiemelt szerepet.

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011