0

Mennyit keres egy német orvos?

Mennyit keres egy német orvos?

Nem ritkaság napjainkban a külföldi munkavállalás, és különösen így van ez egészségügyi téren. Nem csak egy orvos, de bármilyen ápoló, vagy egészségügyi dolgozó jól kereshet Németországban végzett munkával. Természetesen nem csak a diplomásokra van igény az európai országban, hiszen a munkaerő közvetítő irodák számos esetben szakmunkásoknak is segítséget nyújtanak a megfelelő munkahely megtalálásához. Az Ő esetükben a nemzetközi OECD felmérések szerint nehezebb a boldogulás.

A bérszínvonalat nézve még egy alacsony beosztásban levő, nyelvismerettel és szakmai felkészültséggel sem feltétlenül rendelkező betanított munkást is sokkal jobban megfizetnek, mint itthon. Nem véletlen, hogy egyre többen keresik a boldogulást határainkon túl. Oktatási rendszerünk folyamatban levő megreformálása, valamint a munkaerő-piacon tapasztalt programok, pályázatok is mind azt a célt szolgálják, hogy a nálunk végzettek el tudjanak helyezkedni szakmájukban, s anyagilag is megbecsültek lehessenek.

Orvosaink számára az anyagiak mellett az előrelépési lehetőség, esetleg az oktatói munka is vonzónak tűnnek, amikor a külföldi munkavállalás mellett döntenek. Egy német vagy dán orvos több ezer eurót is hazavihet, pont úgy, mint a villamos-, és gépészmérnökök.

Mivel központilag megállapított minimálbér nincs az országban, így legtöbbször a munkaadó és a munkavállaló közti kollektív szerződés dönti el, hogy mennyi is lesz a havi összeg. Pályakezdők sokasága választja a könnyebbnek ígérkező utat határainkon túl, de mielőtt e mellett döntene, érdemes megismernie azokat a lehetőségeket is, melyek jelenleg Ön előtt állnak Magyarországon.

Iktatva: Állás
MACIKA.hu
2011