0

Napelem rendszer családi házra: megéri?

Napelem rendszer családi házra: megéri?

A környezetvédelem egyre fontosabb szerephez jut napjainkban, és bár hazánkban még nem annyira elterjedt a napelem rendszer családi házra, mégis egyre többen érdeklődnek iránta. Szeretne többet megtudni a témáról? Érdekli, milyen költségekkel van lehetősége Önnek is az energiatakarékos megoldás kialakítására? Így néz ki egy napelem rendszer egy családi házon.

A legtöbben akkor riadnak vissza a napenergia felhasználásán alapuló módszertől, amikor meghallják a kezdeti költségeket. Miért is ruházna be több százezer forintot olyan célra, mely csak hosszú idő után térül meg? Nem csak a melegvíz előállítás, vagy a medencefűtés szempontjából lényeges, hogy mennyit is költ a jövőben majd az energiafelhasználásra, de ingatlanának piaci értékén is meglátszik majd (külfdöldön már működik, lásd angolul a cikket), ha a napelem rendszer mellett teszi le voksát.

Az egyre szélesebb körben kötelezővé váló energetikai tanúsítvány minősítésén sokat javít, ha korszerű, energiatakarékos kialakítással, és rendszerekkel van ellátva otthona. Az pedig nyilvánvaló, hogy a napelem rendszer ilyen szempontból mindenképpen pozitívan befolyásolja majd az energetikai vizsgálat eredményét.

Korunkban, amikor bolygónk energiatartalékainak végességével egyre inkább szembesülünk, fontos, hogy olyan környezetkímélő módszereket használjunk, melyek a megújuló energiaforrásokon alapulnak. A geotermikus, vagy például a szélenergia mellett az egyik legnyilvánvalóbb a napenergia. Az ezt felhasználó napelem rendszer családi házra is kitűnő választásnak bizonyul.

Tény, hogy külföldön mind a középületek, mind a családi házak esetében jóval elterjedtebb a napenergia felhasználása, de hála a szolgáltatók egyre kedvezőbb árainak, már hazánkban sem elérhetetlen a napelem rendszer családi házra. A kezdeti befektetések lassan megtérülni látszanak majd, iletve onnantól kezdve pedig az otthonunk fenntartásához szükséges energia ingyenes lesz.

Érdemes elgondolkodnia azon, hogy hosszú távon – beleértve természetesen az ingatlan piaci értékét is – mi éri meg jobban. A fenntartható fejlődést, és a környezettudatos gondolkodásmódot szem előtt tartva a napelem rendszer olyan döntésnek bizonyul, melyet garantáltan nem fog megbánni. Energiatakarékosság, korszerű technológia, megújuló energiaforrás használata, értékesebb ingatlan – csak néhány azok közül az előnyök közül, melyekkel együtt jár a napelem rendszer családi házra történő telepítése.

Iktatva: Ingatlan
MACIKA.hu
2011