0

Nyári gumi minimális profilmélysége

Nyári gumi minimális profilmélysége

Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessen az utakon, elengedhetetlen odafigyelnie arra, hogy az abroncs mennyire kopott. Nyilvánvalóan ez eltérő téli és nyári gumik esetében, hiszen a hideg, havas, jeges útviszonyok komolyabb követelményeket támasztanak az autó gumi felé. Természetesen leteheti voksát használt gumi mellett a vásárláskor, de tudnia kell, hogy az új nyári gumiknál ennél jóval nagyobb a profilmélység, ami hosszabb távú használatot eredményez majd.

De mekkora is az a profilmélység, mely esetében mindenképpen cserére szorul a nyári gumi? Az egységesen meghatározott 1,6 mm, sőt, már az ennek megközelítése is indokolja a cserét. A gyártók az abroncson elhelyezett kopásjelzővel igyekeznek tenni azért, hogy minden autós könnyedén megbizonyosodhasson arról, hogy a futófelület nem kopott-e még.

Akkor viszont, ha a kopás eléri a megjelölt szintet, nem szabad elhanyagolni a kérdést, hiszen a megfelelő tapadás elengedhetetlen a stabil úttartáshoz, valamint a fékezés hatékonyságához. Téli gumik esetében nyilvánvalóan nagyobb a minimális profilmélység, itt már 4 mm-nél javasolt a csere.

Éppen ezért is fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő abronccsal legyen felszerelve gépjárműve, hiszen ha nyáron a téli gumival gurul az utakra, könnyen lehet, hogy a hét fok körüli hőmérséklet beköszöntével azzal találja szembe magát, hogy új téligumi vásárlása vált szükségessé. Ez pedig jóval költségesebb, mintha a nyári változatot használta volna az arra alkalmas időben.

Iktatva: Autó
MACIKA.hu
2011