0

Sütés gluténmentes liszttel: mire kell figyelni?

Sütés gluténmentes liszttel: mire kell figyelni?

Sütéskor igen fontos, hogy milyen keveréket használunk. Talán kevesen tudják, de nem minden gluténmentes liszt gluténmentes. Nagyon fontos, hogy a megfelelő lisztkeveréket használjuk fel sütéskor. A kisütött élelmiszer csak így tud a megfelelő tulajdonságokkal rendelkezni, amelyre egy gluténmentes étrendet folytató vásárlónak szüksége van. Nem ördögtől való a gluténmentes sütés, de pár dologra nem árt odafigyelni. A hagyományos liszt használata közben a tészta igen jól nyújtható, a kisült termék ropogósan könnyű. Talán nincs is másik olyan fehérjénk, ami ilyen tulajdonságokkal rendelkezne. Minden tészta készítésekor a rugalmasságért a glutén felelős. Vizet adunk hozzá és dagasztjuk, így megfelelően rugalmas és nyújtható lesz a tésztánk. Gluténmentes főzéshez csak a megfelelő keveréket használjuk.

A gluténmentes liszt kukoricából, rizsből, hajdinából, keményítőből áll. A legnagyobb kihívás amikor gluténmentes terméket készítünk, hogy ideális kombinációt használjunk fel a sütéskor. Kenyereknél a keményítőnek köszönhetjük, hogy levegős legyen a tészta. A kenyér különleges ízét is maga a liszt biztosítja. Szentjánoskenyérmagot, guarmag lisztet, azaz különféle sűrítőanyagokat adnak a liszthez, ezáltal kapják meg a termék színét, térfogatát vagy az ízét. A Schär, hogy megkönnyítse a háziasszonyok dolgát, ezeket a keverékeket már készen értékesíti. A különböző gluténmentes lisztkeverékeket meg lehet vásárolni akár azonnal a webshopban.

A Schär Mix B – Bread Mix keveréket fehérkenyér sütéshez ajánlják, azaz süthetünk belőle fonott kalácsot, pizzát, focaccia-t. Otthoni sütéshez, kenyérsütő géphez mindenképpen ajánlják. A lisztkeverék értékes lupin fehérjéket tartalmaz. A Schär Mix it Rustico segítségével sötét színű kenyeret süthetünk, amely magvas és igen ízletes. Kiváló minőségű hajdinalisztet és lenmagot tartalmaz. A Schär Mix C – Mix Pattiserie keverék édes tésztákhoz ajánlott. Készíthető belőle karácsonyi apró süti, keksz, kevert sütemény, piskótatekercs, ostya, muffin és még hosszan sorolhatnánk az édes süteményeket. A Schär Farina keverék főzéshez tökéletes, így a tojásos tésztához, különféle gombócokhoz és a nokedlihez is kiváló. Emellett természetesen a gluténmentes étrendből sem hiányozhat a rántott hús, amelyhez ez a keverék szintén ideális.

 

 

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011