0

Téli vezetési tanácsok – erre ügyeljen, ha útnak indul!

Téli vezetési tanácsok – erre ügyeljen, ha útnak indul!

A havas, jeges, ónos esőtől jégpályává vált utakon a közlekedés nem csak gyakorlatot, de rendkívüli odafigyelést, és mindenekelőtt felkészültséget követel meg. Téli vezetési tanácsok sora igyekszik ellátni az autósokat a legfontosabb tudnivalókkal, melyeket a biztonság szolgálatába állíthatnak. Mindenekelőtt azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni a négy milliméternél nem kopottabb téligumi fontosságát, melyet már a hét fok körüli hőmérséklet közeledtével célszerű felszereltetni a gépjárműre.

A fagyálló ablakmosó folyadék mellett célszerű téli ablaktörlőt beszerezni, de a jégkaparó, a kisméretű hólapát sem hiányozhatnak az autóból, hiszen bármikor elakadhatunk a sárban, hóban, latyakban. Fontos, hogy ellenőrizze az elsősegély készletet, és feltétlen vásároljon szivargyújtóról működtethető autós töltőt a mobiltelefon számára, hiszen az akkumulátor gyorsabban merül hideg időben, mint egyébként, s legyen szó bármilyen vészhelyzetről, elakadásról, a telefonos segítség nélkülözhetetlen.

Mielőtt hosszabb útra indul, mindenképpen tegyen be az autóba meleg plédet, néhány felsőruházatot, hogy ha elakadna, ne fagyoskodjon az út mentén. A téli vezetési tanácsok betartása mellett szerelje fel gépjárművét olyan apróságokkal, melyek segíthetnek átvészelni az olyan helyzeteket, melyekre tavaly is akadt példa hazánkban.

Amennyiben nincs megfelelő vezetői tapasztalata téli útviszonyok mellett, próbálja ki egy üres útszakaszon, miként reagál az autó a fékezésre, kormánymozdulatokra, hiszen a nedves utak, a jég, a hó jelentősen befolyásolják a fékutat, és az autó tapadását. 

Iktatva: Autó
MACIKA.hu
2011