0

Milyen vizsgálatok szükségesek a szürkehályog műtét előtt?

Milyen vizsgálatok szükségesek a szürkehályog műtét előtt?

A szürkehályog sokaknak egyfajta mumusként lebeg a szemük előtt. Akár szó szerint is érthetjük ezt, ugyanis a látás jelentősen romlik, a színek egyre halványabbá válnak. Érdemes már a tünetek jelentkezésekor szakemberhez fordulni, hiszen megoldást a szürkehályog műtét jelenthet. Az alig 10 perc alatt elvégezhető műtét fájdalommentes, ezért ha korábban félelem miatt nem döntöttél mellette, mindenképpen érdemes fontolóra venni az életminőség jelentős javításának érdekében.

A műtétet megelőzően részletes szemvizsgálatra kerül sor. Fontos, hogy amennyiben kontaktlencsét viselsz, akkor ezt már legalább 1 hétig ne tedd a vizsgálat előtt, és a szemüveg legyen nálad a vizsgálatkor.  Ez is fontos a szürkehályog műtét előtt. A korábbi szemészeti leletek, az elmúlt években kapott zárójelentések, belgyógyászati vizsgálatok eredményei szintén hasznosnak bizonyulnak. A vizsgálat egyébként teljesen fájdalommentes, a pupilla tágítását szemcseppel végzi el a szakember, aminek annyi rövidtávú hozadéka van, hogy néhány órán keresztül homályosabb lesz a látás.

Az előkészületeknél azonban jobban érdekel mindenkit az, hogy mi történik a szürkehályog műtét során. A szemész szakorvos egy apró bemetszést ejt, és ezen keresztül, ultrahangos eljárással távolítja el az elszürkült lencsét. A gondos tervezéssel elkészített műlencse ennek a helyére kerül be. Az érzéstelenítés szemcseppel történik, így injekcióstűre nincs szükség. Ez a szúrástól tartó pácienseknek kifejezetten megnyugtató. A 2 mm-es bemetszés magától gyógyul, varratok sem kellenek.

A fájdalommentes beavatkozás során mindössze annyi kellemetlenség tapasztalható, hogy az erős fényt észlel a beteg, valamint a szem környékén nyomás érezhető. A regenerálódási folyamat enyhe könnyezéssel és fényérzékenységgel indul meg, de jó hír, hogy már a beavatkozás után azonnal érezni lehet a változást, a jelentősen élesebb látást.

A műlencse beültetése a megfelelő lencsével nemcsak a szürkehályogtól szabadít meg, hanem a rövidlátás, távollátás hátulütőit is végleg magad mögött tudhatod. Sokan tartanak attól, hogy a szürkehályog kiújul. Fontos tudni, hogy ilyen nem fordul elő, ezért egyetlen műtéttel letudható a dolog, onnantól pedig marad az éleslátás és a jobb életminőség.

Iktatva: Egészség, szépség
MACIKA.hu
2011